"Az orvos kezel, a természet gyógyít" Arbiter Petronius

Tudják, milyen íze van a mosogatószernek? Ha azt gondolják, hogy még soha nem kóstolták meg, hát nagyon tévednek! A vegyészek állítják: az edény elmosogatása után a mosogatószer 20-40%-a ott marad az edény felületén.
 
Ahhoz, hogy teljesen el tudjuk távolítani a mosogatószert, a tányért kb. 100-szor kellene leöblíteni, utána pedig konyharuhával el kéne törölgetni. Esetleg akad valaki, aki így csinálja? Az állítólagos tiszta tányérról sajnos a baktériumoknál jóval veszélyesebb anyagok kerülnek az ételeinkbe.
 
A reklám nem hazudik: mindössze egy csepp mosogatószerrel egy egész hegynyi koszos edényt el lehet mosogatni. De elgondolkodtak már azon, hogy milyen áron? Az agresszív vegyi összetételnek köszönhetően. A mosogatószer összetétele jóformán alig különbözik a mosóporokétól.

Vegyszerek – tégelyekbe és flakonokba csomagolt halál
Isaac Asimov


Sokan azt gondolják, hogy az egészségre káros, toxikus anyagokkal teli levegő a bejárati ajtón kívül marad, amikor átlépjük az otthonunk küszöbét. De ez egyáltalán nem így van. A kutatások kimutatták: a lakásban lévő levegő 4-5-ször szennyezettebb, mint az utcán, és egyes toxikus anyagokból 70-szer több van odahaza.

Még ha zöldövezetben, városon kívüli jó levegőjű vidéken élünk, időnk jelentős részét töltjük a toxikus anyagokkal teli levegőjű otthonunkban, amely nem sokban különbözik a városi lakások levegőjétől. Ilyen árat fizetünk a tisztaságért, amelyet a tisztítószerekkel érünk el, mivel ezek a takarítószerek bőven helyettesítik, sőt helyenként meg is haladják az ipari létesítmények és az autók által kibocsátott káros anyag mennyiséget.

A kimosott ruha tiszta és friss – ezért szeretjük. De mosás után az anyagon nemcsak a kellemes illatanyagok aromája marad meg, hanem a mosópor legfontosabb összetevője – a felületaktív anyagok.
 
A felületaktív anyagoknak is több fajtája létezik, de a mosóporokban leggyakrabban az anionosat használják, amelyek a legolcsóbbak és egyben a legagresszívabbak. Ráadásul tíz meleg vizes öblítéssel sem lehet kimosni az anyagból. Az anionos felületaktív anyagok és a foszfátok legerősebben a természetes anyagokban – a pamutban és gyapjúban – maradnak vissza, éppen azokban, amelyekből a legtöbb gyerekruha készül.


Az anionos felületaktív anyagok nem tesznek különbséget a szennyező zsír és a bőr védelmét szolgáló természetes zsír között. Ezek az anyagok tönkreteszik a bőrvédő lipid réteget (a lipidek olyan zsírok, amelyek megvédik a bőrt attól, hogy a különböző baktériumok bejussanak a szervezetbe). A zsírhiányos bőr gyorsabban öregszik. Ráadásul az anionos felületaktív anyagok gyakran okoznak bőrpírt, viszketést, bőrgyulladást, allergiás reakciókat.

Az öblítőszerek használata a mosásnál, mint ahogy a szintetikus mosószerek használata is, okozója lehet az egészséggel kapcsolatos panaszoknak, mivel a textilöblítők is tartalmaznak felületaktív anyagokat.
 
A mosóporok alapját az anionos felületaktív anyagok képezik, míg az öblítőkét a kationos felületaktív anyagok. Ezek az anionosokkal együtt az összes felületaktív anyag legtoxikusabb fajtái közé tartoznak. Az öblítőszert a mosás végén használjuk – az utolsó öblítés során, ezért a kationos felületaktív anyagok gyakorlatilag benne maradnak a ruhákban. Lerakódnak a textilszálakon, ezáltal a ruhanemű könnyű, puha tapintású lesz, ezért szoktunk rá az öblítő használatára. 

 
Amikor felvesszük az öblítő hozzáadásával kimosott ruhát, vegyszeres borogatást rakunk a bőrünkre. Érdemes elgondolkodni, hogy mi a fontosabb: a puhaság és a ruha kellemes illata, vagy az egészség?

Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem odafigyelni arra, hogy mit vásárolok a boltban, és elolvastam az összetevők listáját, a (többnyire mérgező) testápolási termékekre való odafigyelés valahogy mindig utoljára maradt. Miután aztán rájöttem, hogy az élelmiszerekben lévő mérgező ipari vegyi anyagok mennyire károsak, tudtam, hogy a tőlük való megszabadulás szerves része kell legyen életemnek. Azt hiszem ez a progresszió az, amin a legtöbb tudatos ember keresztülmegy. Miután kitaláltam azt, hogyan tisztítsam meg a házamat természetesen, vegyszerek nélkül, elkezdtem kritikusan szemlélni azt, amit a testemre teszek. A legelső dolog amit a testápolási termékek terén leváltottam az az volt, amit mindennap a hónaljam alá dörzsöltem.

Ne ámítsuk magunkat! Aki reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot kanalaz,az fűrészport fal, aki bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba "váladékát" kapja, bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok "köpik ki", a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".

Érzékeinket (észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia, az ízipar, s laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja ízlelésünket. Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik.

Tudtad azt, hogy a bőrön át kétszer olyan könnyen szívódnak fel a veszélyes anyagok, mint a tápcsatornán keresztül, ezért van egy olyan mondás, hogy "biztonságosabb lenne a kozmetikumainkat megenni, mintsem magunkra kenni"?

Tudtad azt, hogy az OSHA (Occupational Safety and Health Administration) laboratóriumában 1988-ban végeztek egy elemzést, ahol egészségbiztonsági szempontból bevizsgálták a kozmetikumokban található 3.000 leggyakrabban előforduló hatóanyagot, és úgy találták, hogy  vizsgált anyagok 1/3 súlyosan mérgező, meddőséghez vezethet, biológiai elváltozásokat, daganatokat okozhat, bőr és szemirritáló hatású?

Tudtad azt, hogy a nemrég elhunyt Edward Kennedy szenátor 1997. szeptember 5-én levélben hívta fel az akkori elnök, Bill Clinton figyelmét a vizsgálat eredményeire, mondván "... már 10 éve tudjuk, hogy kozmetikumaink minden harmadik alkotóeleme mérgező, mégsem tettünk eddig semmit!"?

A zöld szervezetek nyomása kapcsán indult egy REACH rendelet-tervezet. (REACH=vegyi anyagok bevizsgálása és engedélyezése) Ezt a zöld szervezetek megírták. Több ezer oldalas volt, amiben leírták, hogy milyen alapon kéne elbírálni, hogy mi kerülhet bele egy kozmetikumba. Az egésznek az volt a lényege, hogy ha kihoz egy cég valamilyen új vegyi anyagot, akkor ne a hatóságnak kelljen azt bizonyítani, hogy a hatóanyag esetleg káros, hanem az előállítónak keljen azt bizonyítania, hogy se egészségre, se környezetre semmiféle káros hatása nincs az előállított vegyületnek. Egyelőre semmiféle bizonyítékot nem kérnek a cégektől. Soha senki nem ellenőrzi le, hogy valóban az van-e benne a krémben, amit mond, illetve valóban az-e a hatása, amit ráír a dobozára. És ez a rendelet azért született, hogy a cég előbb bizonyítsa be, hogy az egészségre ártalmatlan, és ha ezt bebizonyította, akkor majd engedélyezik, hogy forgalomba hozza. A rendelet a mai napig nem született meg. (1997-ben volt.). Elkezdtek vele foglalkozni, mindig kihúztak belőle bekezdéseket, és a végére megmaradt alig 20 oldal. Ami úgy maradt meg, hogy már természetesen az érdekszervezetek azokat a dolgokat kezdték el kihúzkodni, ami az ő érdekeiket sérti, de az a pár oldal, ami megmaradt az sem lépett jogerőre és azt sem szavazta meg senki. De nem elég, hogy nem szavazták meg, nem is tudunk róla. Tehát mi, akik használjuk a kozmetikumokat és esszük a gyógyszereket a mai napig nem tudunk róla, hogy ez így van. Tudnunk kell még azt is, hogy a kutatások szerint több mint 100ezer olyan szintetikus vegyület létezik, amiről semmiféle hatásvizsgálat nincs. Erről a 3000-ről legalább már van. Tudjuk, hogy mérgező, de van 100 ezer, amiről nincs.

A magyar boltokban kapható paprikában a megengedettnél sokkal több vegyszer van, erre utal a Greenpeace vizsgálata. A környezetvédő szervezet március elején, közjegyző jelenlétében hét áruházlánc boltjaiban 12 féle paprikát vett, a független laboratórium nyolcban húszféle vegyszermaradványt talált, erről a szervezet szakértői beszéltek a Greenpeace keddi budapesti demonstráción, amiről az MTI számolt be. A vizsgált mintának tehát a kétharmadában volt valamilyen szennyezés.

A vizsgálatok hatféle különböző növényvédő szert mutattak ki egy Marokkóból és 7-félét egy Jordániából származó paprikában. A magyar zöldségek sem voltak vegyszermentesek, a vizsgált szentesi paprikában kétféle, nem engedélyezett vegyszert is találtak, az egyik hússzorosan, a másik harmincszorosan haladta meg a határértéket.

Az a szer, amiből a megengedettnél hússzor több volt a zöldségben a több hazai botrányban is szereplő, génkárosító, lehetséges rákkeltő diklórfosz nevű rovarirtó szer volt.

"A különböző vegyszerek együttes hatása kiszámíthatatlan: összeadódhatnak, sőt fel is erősíthetik egymás hatását. Ismert például, hogy egy rovarirtó szer toxicitása más anyag jelenlétében akár több mint az ezerszeresére is megnőhet. Ezen együttes hatásokat azonban a jogszabályok nem veszik figyelembe"

- mondta Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője. A Greenpeace azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az ökogazdálkodásból származó termékeket részesítsék előnyben a vásárláskor.

(Forrás: Index.hu)

Ki hitte volna, hogy sokan méreggel mosunk fogat? A fogkrémek legtöbbjében ugyanis rákkeltő, maró hatású szer, nátrium-fluorid van, és ahelyett, hogy szép fehérre tisztítaná fogainkat, szétmarja a fogzománcot. A kozmetikus azt tapasztalta, hogy a NaF gyulladást, ekcémát okoz.

Cikk folytatása

1. Lapozd fel a termékkatalógust!

EU katalógus angolul 

 Ha találtál olyant, amit szívesen kipróbálnál, hozd létre a webáruházban ingyenes felhasználói fiókodat!

construction arrow md

2. Saját fiók

construction arrow md

 3. Élvezd az ajándékokat!

 Rakd első rendelésedhez ingyenes VIP klubkártyádat és további üdvözlő ajándékainkat!

construction arrow md

4. Élvezd a minőséget!

30nap penzvisszafizetesi garancia ikon

Ha nem vagy elégedett a termékkel, 30 napon visszafizetjük a teljes vételárat, vagy levásárolhatod azt!

Ha kíváncsi vagy partneri kedvezményeidre és üdvözlő ajándékaidra,
hozd létre ingyenes webshop felhasználói fiókodat!

Üdvözlő ajándékok

meglepi

Az első rendeléshez társuló üdvözlő ajándékokon túl minden új vásárlónk negyed éven át ajándékutalvánnyal csökkentheti a fizetendő végösszeget.

62% hűségkedvezmény

Life Care hűségpontjaid levásárlásával könnyedén csökkentheted drasztikusan a végösszeget, akciók nélkül is közel harmadát fizetve a katalógus áraknak!

Elégedettségi garancia

Ha nem azt kapod, amit vártál, semmi gond, csak írd meg nekünk és mi 30 napon belül visszavásároljuk a terméket vagy levásárolhatod annak teljes vételárát!

Ingyenes házhozszállítás

A Life Care átvállalja a futárcég költségét, ha  rendelésed értéke meghaladja  a 9.900 Ft végösszeget! Az efelett számolt 774 forintos rendelési illeték is elengedésre kerül 20.000 Ft elérésekor.

Ez egy a Life Care honlaptól független tevékenység és a bemutatott információk semmilyen formában nem kötelezik a Life Care vállalatot vagy annak keretében dolgozó személyeket. A Life Care hivatalos honlapját a www.life-care.com címen látogathatja meg.